Preverbale Logopedie

Preverbale logopedie is een specialisatie binnen de logopedie en richt zich op het behandelen van eet- en drinkproblemen bij zuigelingen en jonge kinderen van 0-2 jaar.
Preverbale logopedie is nodig wanneer er zich problemen voordoen in de ontwikkeling van eten en drinken.
 
In de loop van het eerste levensjaar leert een kind allerlei verschillende substanties eten en drinken: dun vloeibaar (melk), dik vloeibaar (pap en glad gemalen groente of fruit), vast voedsel (zoals stukjes groente, fruit, koekjes en brood) en samengesteld voedsel zoals de potjes voeding met stukjes er in, yoghurt met fruit of gerechten zoals pasta (met groente en vlees), rijst met groente en een saus enzovoort. Vooral deze laatste substanties zijn niet altijd gemakkelijk voor kinderen.
 
Er kunnen zich op verschillende gebieden problemen voordoen: problemen bij het drinken uit de borst, problemen bij het drinken uit de fles, problemen bij het eten van de lepel, problemen bij het kauwen, problemen bij het drinken uit een beker en kwijlen.
 
Preverbale logopedie
Het begin van de communicatieve ontwikkeling van jonge kinderen begint al heel vroeg, al ver voordat de eerste woordjes worden gesproken. Daarom valt ook het begeleiden van deze vroege ontwikkeling onder preverbale logopedie.
 
Binnen onze praktijk zijn meerdere logopedisten gespecialiseerd in het behandelen van eet- en drinkproblemen bij zuigelingen en jonge kinderen. Onze preverbaal logopedisten hebben na hun opleiding speciale nascholing gevolgd.