Smakelijk Eten…

6 maart 2017

De één houdt van zoet, de ander van hartig. Sommigen houden het bij lekkere Hollandse pot, een ander kiest liever iets exotisch. Hoewel smaken kunnen verschillen, eten en drinken zelf gaat bij de meesten van ons gewoon vanzelf. Maar wat als eten en drinken een probleem is?

Eten en drinken is veel meer dan het in je mond stoppen, kauwen en doorslikken van voedsel. Eten en drinken is een beleving! Hoe het ruikt, smaakt, eruit ziet en voelt, maar ook waar en met wie je eet of drinkt, met vrienden, het gezin of familie. Wanneer mensen worden getroffen door een bijvoorbeeld beroerte of de ziekte van Parkinson, kunnen moeilijkheden ontstaan in het slikken en kauwen en zijn eten en drinken niet meer vanzelfsprekend. Die heerlijke zondagse groentesoep? Lastig hoor, wanneer de bouillon al naar achteren loopt als je een gehaktballetje aan het kauwen bent, terwijl je de groenten nog even in je wang bewaart. Gezellig met familie uiteten? Een enorme uitdaging wanneer je alle aandacht nodig hebt om happen op een veilige manier weg te slikken, maar de prikkels om je heen ervoor zorgen dat je die aandacht er niet bij kan houden.

Een probleem met het eten en drinken is voor mensen zeer belemmerend. Niet alleen voor ouderen, maar ook bij onze aller jongsten. Wanneer een baby niet goed uit de borst kan drinken of de fles weigert, wordt het eten en drinken voor ouders een enorm gevecht. Van een onbezorgd zwangerschapsverlof is vaak geen sprake. De hele dag (en vaak nog nacht) draait om eten. Ook peuters, kleuters en oudere kinderen kunnen moeite hebben met eten. Dit gaat vaak veel verder dan het normale “Lus ik nie!” dat alle kids wel eens laten horen. Moeite met brood, stukjes in je eten, verslikken met als gevolg bijna stikken, dit alles komt ook bij jonge kinderen voor.

Als logopedisten proberen wij bij problemen met eten en drinken zo goed mogelijk hulp te bieden. Eten en drinken spelen een belangrijke rol in ons sociale leven. We hopen dat we met onze hulp het plezier en de beleving van eten en drinken weer terug kunnen brengen.